
Gasztro: Diabetikus epres New York sajttorta
Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):
Keksz:
• 340 g diabetikus rostgazdag keksz (Gullòn)
• 70 g olvasztott vaj (én teavajat tettem bele)
Sajtkrém:
• 750 g light Philadelphia natúr krémsajt (6 db 125 g) (NEM helyettesíthető igazán, mert más lesz az állaga)
• 250 g eritrit (1:4)
• 4 tojás
Eper:
• 75 g fagyasztott vagy friss eper (, ha még találsz)
• 1,5 ek eritrit
• Pár szem friss eper a díszítéshez
1. Az epret az eritrittel főzzük össze, majd passzírozzuk át egy szűrőn.
2. A ledarált cukormentes kekszhez adjuk hozzá az olvasztott vajat, és kavarjuk össze.
3. Ezután simítsuk a sütőpapírral bélelt tortaformába.
4. Előmelegített sütőben, 160°C-on süssük 10 percig.
5. A krémsajtot és az eritrittel habverővel keverjük össze. (Philadelphia krémsajttal működik igazán.)
6. Majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat.
7. Egy fakanállal, vagy szilikon lapáttal szedjük le a krémet a tál oldaláról, és ha szükséges, még egyszer kavarjuk össze a habverővel.
8. Az elősütött kekszalapra öntsük rá a krémet, és üssük az asztalhoz párszor, hogy a nagy buborékok feljöjjenek a tetejére.
9. Az elősütés után a tortaformát csomagoljuk 3-4 réteg alufóliába, majd kössük megy egy madzaggal, hogy később a víz ne tudjon belefolyni.
10. Kanalazzuk rá a eperszószt.
11. Egy vastagabb pálcikával kavarjuk össze a szószt a krémmel, hogy márványos hatást kapjunk.
12. Tegyük egy nagyobb tepsibe, és öntsünk az aljára kb 0,5 liter felforralt vizet.
13. Majd előmelegített sütőben, 165°C-on süssük 30 percig, majd tegyünk a tetejére alufóliát, hogy nehogy megégjen, és süssük még további 30 percig.
14. Felvágás előtt pihentessük min. 4 órát, de akár egy éjszakát is. Jó étvágyat! 🙂
Tipp: elkészíthetjük más idénygyümölccsel is: málnával, szederrel, ribizlivel, áfonyával vagy akár barackkal, egressel is. 😉